Stel je voor je hebt een duur en lekker flesje wijn gepakt uit de wijnkoelkast en opengemaakt om iets speciaals te vieren met vrienden en familie. Jullie hebben allemaal een leuke tijd gehad, maar de fles is nog niet helemaal leeg. Omdat de wijn zo speciaal is voor je en ook redelijk duur wil je dit laatste beetje wijn natuurlijk goed bewaren, maar hoe doe je dit precies? Zoals je al kan bedenken is het niet genoeg om de wijn weer terug te zetten in de kast. Je moet na het openmaken van de wijn met enkele dingen rekening houden om te garanderen dat dat laatste beetje wijn niet slecht gaat. Zo kan je zelfs van dat beetje wijn genieten de volgende keer dat je besluit het open te maken.
Goed afbakenen
Nadat je de wijn open hebt gemaakt, loopt de inhoud grote kans om beschadigd te raken. Dit komt doordat de wijn niet langer afgeschermd is en er zo allerlei vieze en schadelijke stoffen de fles kunnen binnentreden. Deze stoffen kunnen zo de inhoud van de wijn flink beïnvloeden. Er zijn enkele maatregelen die je echter kan treffen om die stoffen buiten te houden. Ten eerste kan je extra protectie toevoegen zoals een kurk of een stevigere dop. Vaak zal de dop van de wijn zelf niet meer volstaan op zichzelf, waarbij het handig is om deze extra maatregelen te treffen. Daarnaast moet je de wijn plaatsen in een gebied waar het zo min mogelijk in contact komt met schadelijke stoffen van buiten. Het zo snel mogelijk terugplaatsen in de inbouwwijnkast is dan ook een goed idee!
Weet wat je wel en niet kan bewaren
Stel je hebt wijn ingeschonken voor iemand en deze persoon heeft amper gedronken van het glas voor welke reden dan ook. Zo een grote hoeveelheid wijn is zonde om weg te gooien. Veel mensen zouden dan kiezen om het terug te gieten in de fles, maar doe dit niet! Wijn die al ingeschonken is, en vooral eentje die al in aanraking is geweest met een ander persoon heeft al meerdere bacteriën tot zich genomen. Als je deze wijn dan toevoegt aan de rest van de fles, zullen deze bacterie de rest aantasten en zich verspreiden. Drink dus het ingeschonken wijn op of gooi het weg, maar giet het niet in de fles!
Heropen het niet
Zodra je de wijn veilig hebt opgeslagen, is het heel belangrijk om die wijn nooit meer te openen tot je daadwerkelijk alles wilt opdrinken. Zoals je hebt gelezen is het veiligstellen van de wijn veel werk en niet perfect. Het is dan logisch dat je niet de wijn kan openen om een slokje te nemen en het weer dichtdraaien wanneer je er zin in hebt. Denk er dus goed over na wanneer je uiteindelijk besluit de fles open te maken, want dat is de laatste keer dat je dat kan doen!
Geef een reactie