We weten allemaal dat er insecten zijn die aan planten vreten. Maar wist je dat er ook insecten bestaan die alleen maar gras eten? Zo zijn er larven van verschillende soorten kevers die zich, zodra zij uit de eitjes komen, voleten met de wortels van gras. Hierdoor sterft het gras af en is het klaar met je mooie gazon. Hoe je dit voorkomt en deze diertjes kan bestrijden? Je leest het hier. Lees dus snel verder!
Engerlingen, wat zijn dat eigenlijk?
In het voorjaar, van april tot juni, leggen kevers na het paren eitjes in het gras. Na gemiddeld vijf weken (rond mei-augustus) komen er larven (engerlingen) uit deze eitjes. Deze larven zien eruit als rupsen.
Ze hebben een geel-wit lichaam en bruine kop. Ze kunnen tot wel vijf cm groot worden. Ze beginnen meteen met het eten van de wortels van het gras zodra ze uit het ei zijn. Dit doen ze tot de grond afkoelt en het winter wordt. Met een volle buik kruipen de engerlingen dieper in de grond en beginnen daar aan hun winterslaap.
Als de temperatuur in het voorjaar stijgt en de grond warmer wordt, verpoppen de larven zich tot kevers, die op hun beurt ook weer eitjes leggen. Zo is de cyclus rond en begint alles weer opnieuw.
Engerlingen bestrijden in je gazon, waarom?
Doordat deze engerlingen de wortels van het gras opeten, sterft het af. Er ontstaan hierdoor gele cirkels in het gras, het gras gaat losliggen en vogels eten dit op. Je prachtige gazon is dan verpest.
Wil jij weten hoe je deze engerlingen bestrijden moet om je gazon mooi te houden? Wij vertellen het je maar al te graag! Zo kom jij van je plaag af en kan je weer van je prachtige gazon genieten.
Wanneer is er sprake van een engerlingenplaag?
Er is sprake van een echte engerlingenplaag bij meer dan tien engerlingen per vierkante meter. Er zijn verschillende manieren om een plaag te herkennen. Bijvoorbeeld doordat je in het voorjaar veel kevers in je gazon ziet.
Het aanvreten van de graswortels door de engerlingen zorgt dus voor gele cirkelvormige plekken in je gras. Omdat de wortel niet meer aan de spriet zit, gaat het gras loslaten. Aan deze twee kan je een plaag ook herkennen.
Mocht je opvallend veel vogels zien die je gazon aan het verwoesten zijn door er aan te plukken, is dit ook een aanwijzing voor een plaag.
In de zomer zijn de engerlingen net uit hun eitjes en nog te zien in de toplaag van je gazon. Ga dan dus af en toe op zoek naar deze vervelende plaagbeestjes.
Engerlingen bestrijden: zo doe je het
Het is niet meer toegestaan om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken om engerlingen te bestrijden. Een goede manier om engerlingen te bestrijden is om gebruik te maken van zogenaamde aaltjes. Dit zijn kleine parasieten die een bacterie bij zich dragen. Deze bacterie tast de engerling aan. Als een engerling door een aaltje is geïnfecteerd, sterft de engerling binnen een paar dagen. Met 500.000 (half miljoen) aaltjes per vierkante meter kun je de plaag bestrijden.
Zo bescherm jij je gazon dus!
Nu je weet hoe je je tuin moet beschermen tegen deze vervelende beestjes is het ook belangrijk om je woning beter te beveiligen.
Geef een reactie