Kunstgras heeft heel veel voordelen. Misschien denk je dat je heel duidelijk het verschil ziet met echt gras, maar vandaag de dag is de kwaliteit zodanig goed, waardoor je bijna dit verschil niet meer ziet. Ook hoef je het amper te onderhouden dus dat scheelt heel veel tijd. Je hoeft het niet te in te zaaien, te maaien of te besproeien wat met echt gras wel het geval is. Je hebt met kunstgras een mooi groen gazon dat bovendien lang mee gaat (wel zo’n 10 tot 25 jaar!) Misschien heb je te maken met een grasallergie of hooikoorts. Daar heb je met dit type gras nooit meer last van! Ook hoef je geen hovenier in te schakelen want zelf aanleggen is een fluitje van een cent. Met enige handigheid lukt de handige doe-het-zelver dit prima.
Hoe leg je zelf kunstgras?
Je hebt daarvoor diverse benodigdheden nodig. Zoals bestratingszand, kunstgrashaken en een stabilisatiedoek. En natuurlijk het kunstgras zelf. Tevens heb je nog een aantal gereedschappen nodig: stevig tape, een waterpas, schep, trilplaat, een hamer en een afbreekmes.
Stap 1. Hoe bereid je de ondergrond voor?
Het is enorm belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt, want kunstgras kun je niet zomaar op de aarde leggen. Dus, je dient het oude glazen plus de aarde eerst te verwijderen. Dit dien je te doen door met een schep de aarde uit te graven (15 tot 20 cm). Je kunt zo nodig een kruiwagen gebruiken waarmee je het zand wegbrengt. Vervolgens moet je nieuw zand aanbrengen en een trilplaat gebruiken waarmee je het zand aan trilt. Daarna kun je ondergrond uitvlakken. Je moet een lange waterpas gebruiken om de ondergrond mee uit te vlakken. Wil je het helemaal perfect doen? Leg dan het kunstgras gelijk met je terras (houdt een hoogte aan van plus minus 1,5 cm).
Stap 2. De stabilisatiedoek leggen
Je dient op het zandbed een stabilisatiedoek te leggen. Deze moet goed aansluiten op je tuintegels. Daardoor voorkom je ook dat er overal onkruid gaat groeien. De doek zet je met kunstgrashaken op de hoeken vast. Je kunt ook meerdere doeken plaatsen maar deze moet je wel 5 tot 10 cm laten overlappen. Je kunt ze dan aan elkaar vastmaken, dit doe je met goede stevige tape. Indien alles klaar is en de grond volledig is bedekt door het doek, snijd je de raden af, gebruik hiervoor een afbreekmes.
Stap 3. Hoe leg je het kunstgras?
Dit dient secuur te gebeuren Je moet het kunstgras uitrollen op het stabilisatiedoek. In de hoeken en langs de terrastegels moet het goed aansluiten. Indien je meer rollen van het kunstgras wilt neerleggen omdat je een groter gazon wilt, moet je er natuurlijk op letten dat alle sprieten dezelfde kant op wijzen. Je wilt uiteraard ook dat het gras op een natuurlijke wijze in elkaar overloopt. Dat kun je bewerkstelligen door een naad tussen de twee banen te maken. Met een afbreekmes kun je dit heel mooi recht doen. Snijd niet aan de bovenkant, maar aan de onderkant. En ook moeten de banen heel dicht tegen elkaar aan leggen. Wanneer dit is gelukt, plak je de banen aan elkaar vast met kunstgrastape. Met een afbreekmes snijd je als finishing touch de randen op maat.
Stap 4. Gebruik bevestigingshaken
Nu moet je het kunstgras vast gaan zetten, die doe je met speciale bevestigingshaken. Aan de rand van het kunstgras kun je deze plaatsen. Met een hamer kun je de haken er om de 100 cm in vast slaan. Hierdoor blijft het kunstgras goed op zijn plek liggen. Als het gaat waaien is er dus geen probleem en ook kinderen kunnen het niet lostrekken of optillen.
Stap 5. Hoe werk je het kunstgras af?
Uiteraard moet je het nog afwerken. Soms moet je instrooizand gebruiken. Daardoor blijven de matten beter op hun plek liggen. Het instrooizand heeft nog een andere functie, want omdat het gras vaak op een rol zit voordat je het legt zitten de grassprieten plat. Ze gaan weer overeind staan als je er strooizand inveegt. Je kunt een harde bezem gebruiken voor het opborstelen. Veel succes met het leggen van jouw kunstgrasmatten!
Klik hier om meer van dit soort blogs te lezen.
Geef een reactie